Loading...

Voergroep Zuid kiest voor een explosieveilig centraal stofzuigsysteem.

De oude stofzuiger eruit en een nieuw ATEX veilig centraal stofzuigsysteem erin. Dat is de keuze die de Voergroep Zuid in Helmond heeft genomen. “We scherpen ieder jaar onze veiligheidseisen aan en zo’n oude stofzuiger kan echt niet meer”, aldus Hans van den Elsen, plantmanager.

Heel veel voedingsmiddelen, zoals suikers, zetmeel en bloem kunnen in bepaalde omstandigheden stofexplosiegevaarlijk zijn. En de meeste stofzuigers zijn gewoon niet gebouwd om deze stoffen veilig te verwerken. Een Herding centraal stofzuigsysteem kan dat wel. Het verkleint de kans dat het ooit tot een stofontbranding komt en als het dan toch gebeurt dan is het filterhuis sterk genoeg om de explosiekrachten te weerstaan.

Een centraal stofzuigsysteem bestaat uit een filterinstallatie, een blower en een besturingspaneel. Vanuit het paneel bestuur je de hele installatie en omdat we hier een frequentieregelaar ingebouwd hebben kunnen we de blower in meerdere standen laten draaien. Zo besparen we energie en levert de blower exact de druk die nodig is om goed te stofzuigen. Het maakt nu ook niet uit of je dat nu met 1 of met 2 personen tegelijk doet.
In deze installatie hebben we een bestaande blower gebruikt. De Voergroep Zuid had deze nog in het magazijn staan. De blower staat nu in een geluidsisolerende kast, daardoor hoor je hem nauwelijks als hij in bedrijf is.

Een Herding centraal stofzuigsysteem heeft nog een paar andere voordelen ten opzichte van een stofzuiger. Zo is een stofzuiger meestal niet in staat om het fijne stof op te vangen. Dat pompt hij dus gewoon rond, terug de fabriek in. Een centraal stofzuigsysteem staat vaak in een aparte ruimte en daar blaast hij dan ook de gefilterde lucht uit. Bij een Herding sinterlamellen filter is die lucht echt 100% schoon. Dat komt door de kunststof filterelementen die erin zitten. Die vangen zowel het grove als het fijne stof af. En omdat de filterelementen ook niet dichtslaan of vollopen, biedt een Herding stofzuigsysteem altijd voldoende zuigkracht en capaciteit om goed te kunnen stofzuigen. Jaar na jaar.