Loading...

Afzuiging van polypropyleen stof

Herding heeft voor RPC Bebo Deventer een ontstoffingsinstallatie voor maalmolens gebouwd.

RPC is een van de grootste en belangrijkste producenten van kunststof verpakkingen. Het bedrijf maakt verpakkingen voor producten die wij allemaal dagelijks gebruiken zoals koffie, snacks en fruit.
De verpakkingen worden door middel van thermoforming uit polypropyleen filmmateriaal gevormd. Tijdens dit productieproces komt restmateriaal vrij. RPC gooit dit materiaal niet weg maar maakt het geschikt voor hergebruik. Hiervoor wordt dit restmateriaal verzameld en naar maalmolens gebracht. Daar wordt het verkleind en vervolgens door cyclonen afgescheiden in big bags. Het materiaal is nu geschikt voor recycling. De cyclonen scheiden wel grove materiaaldelen af, maar zijn niet in staat om het fijne stof dat vrijkomt ook uit de luchtstroom te halen. Daar is het Herding filter voor. Deze staat centraal opgesteld en is via een leidingsysteem gekoppeld aan alle bestaande en aan enkele nieuwe cyclonen. RPC was namelijk, door de grote vraag naar hoogwaardige verpakkingsmaterialen genoodzaakt om de productie sterk uit te breiden.
Polypropyleenstof is explosiegevaarlijk. Bij de ontwikkeling van een nieuw ontstoffingsysteem moet hier rekening mee gehouden worden. Herding heeft daarom een ATEX conforme filterunit geleverd. RPC heeft zelf preventieve maatregelen getroffen en met behulp van een onafhankelijk, derde partij procedures opgesteld voor een veilige omgang met de ATEX installatie.
De Herding filterunit heeft een ingebouwde frequentie gestuurde ventilator. Deze wordt aangestuurd door de in bedrijf zijnde cyclonen. De ventilator levert alleen het exact benodigde luchtvolume. Gaat een cycloon uit bedrijf dan toert de ventilator terug. Komt er één bij dan toert hij weer op. Door deze regeling bespaart RPC veel energie.
Door de nieuwe filterinstallatie is het stofprobleem voorgoed opgelost en heeft RPC een volledig up-to-date ATEX filterinstallatie.